Pages

August 24, 2014

Softskill Activity ~ Checkpoint Aiskrim Goyang ( Commerce Day Politeknik Seberang Perai )

Assalamualaikum . Aku rasa macam dah lama je tak update blog ni. Nak buat macam mana, orang busy lah katakan. Ingat belajar tak busy ke? Dengan assignment lagi, dengan tutorial , test dan quiz dan bla bla bla. Dan pada hari yang bersejarah itu ( dah lepas dah benda ni) , kami merehatkan diri dengan membuat aktiviti sempena Hari Perdagangan Politeknik Seberang Perai. Aku just jaga checkpoint. Checkpoint aku dekat cafe dan kami buat aktiviti atau kata nama lain Eksperimen terbaik iaitu membuat Aiskrim tanpa memerlukan peti sejuk! dan dinamakan sebagai Aiskrim Goyang atau pun , Aiskrim Gelek Gelek.Tak semua boleh buat 2 dari 10 kumpulan je yang jadi aiskrim nya. Nak tahu macam mana nak buat ? Sebelum tu , tengok gambar gambar ini dulu lah.


KumpulanTudung Merun : All girls ( ini kumpulan yang menjadi aiskrimnya )


Kumpulan Tudung Hijau : Buat semangat macam mana pun still tak menjadi . ~.~


Kumpulan Tudung Biru : Haa , ini pun aiskrim jadi tapi tak sepenuhnya


Kumpulan Tudung Oren : Kelas aku . Dah bagi tahu pun still tak dapat buat


Kumpulan Tudung Turqoise : Kelas aku juga. Nak cepat saje tapi buatnya tak jadi


Kumpulan Tudung Kuning : Serious buatnya tapi masih tak jadi jugak


Kumpulan Tudung Ungu :  Datang macam gangster tapi pulang kena denda . Kesian


Kumpulan Tudung Merah Jambu : Aaaa ~ masih tak jadi


Kumpulan Tudung Kelabu : Tapi takde seorang pun budak perempuan melayu .Masih tak menjadi pun


Kumpulan Tudung Coklat : Memang muka serious tapi still tak jadi . 

Okay , ni nak bagitau apa yang anda perlukan : 

1 cawan air berperisa yang anda suka 
1 plastik kecil 
1 plastik besar
Garam
Surat Khabar
Tuala
Getah
Ais Batu

1. Masukkan air berperisa dalam plastik kecil ( ikat dengan kuat dan buangkan angin dalam plastik tersebut agar tak mudah pecah )
2. Masukkan ais batu dalam separuh plastik besar dan garam dalam 3 - 4 sudu 
3. Masukkan plastik berisi air berperisa dalam plastik berisi ais batu . Ikat plastik tersebut dengan kuat dan jangan lupa buang angin nya.
4. Balut plastik tersebut dengan surat khabar. Balut tebal tebal dan mampat. 
5. Balut sekali lagi dengan tuala yang panjang dan tebal. Balut seperti kertas gula-gula
6.  menggunakan dua orang , goyangkan balutan tadi dengan cepat dan laju
7. Masa untuk menjadi aiskrim dalam 10 - 15 minit atau 8 - 10 minit sahaja kalau cepat
8. Buka dan lihat lah hasilnya

July 26, 2014

Resepi : Ikan Kembung Masak Lemak Cili Padi


Assalamualaikum . Ni resepi agak basi jugak la tapi kalau bab bab resepi peduli hapa bila nak letak kan? Hohoho. Ni masakan orang bujang yang masih belajar okay. So, jangan komen apa apa kalau nampak kosong gila dalam masak lemak tu. Huahuahua. Jom jelah tengok resepi ini.

Resepi :

Ini untuk resepi 8 - 10 ekor ikan kembung

4 ulas bawang putih (dikisar)
1 biji bawang besar (dikisar)
20 biji api ( kalau nak pedas lah. Kami duduk penang, cili diorang tak pedas pun) Kalau cili padi letak 10 dah cukup rasanya (dikisar)
2 sudu serbuk kunyit (masuk dalam bahan kisar tadi)
Masa nak kisar , jangan lupa letak air sikit .

2 batang serai diketuk
2 keping asam keping
1 cawan santan pekat ( kalau pakai kotak kecil tu, pakai satu kotak lah)
2 cawan air
garam dan gula secukup rasa
Kalau nak tambah terung dan bendi dan tomato pun boleh tahu.

Cara-cara :

1. Panaskan minyak. Masukkan bahan kisar tadi dan serai sehingga naik bau.
2. Masukkan air
3. Masukkan santan pekat dan kacau sampai sebati dan perlahankan api
4. Masukkan ikan kembung dan asam keping . Kacau perlahan. (ikan kembung senang hancur, jadi tak perlu kacau selalu)
5. Sehingga mendidih , Masukkan garam dan gula secukupnya dan masukkan sayur sayuran yang disukai. (Saya masukkan tomato sebab kawan suka gila makan tomato)
6. Sedia untuk dihidang ~



Related Posts with Thumbnails